Hvad er en ernæringsterapi.
Ernæringsterapi er en måde at give kostvejledning på, så vores immunforsvar bliver stærkt, det kan være med til at holde sygedomme for døren. Dette gøres ved hjælp af kost og kostvejledning, da kosten er kroppens byggesten. Som ernæringsterapeut, arbejder vi med hele mennesket.
Der tages udgangspunkt i hele kroppen, frem for at se på enkelte symptomer. Der er en årsag til at kroppen viser symptomer, som hovedpine, træthed, eksem, mavesmerter o.s.v. denne årsag vil jeg, som ernæringsterapeut gerne finde frem til.
I ernæringsterapien arbejder vi også med den psykiske side af mennesket. Da den psykiske del betyder rigtig meget for vores livsglæde, velvære samt hvordan vores krop fungerer.
Via ernæringsterapien finder ud af om der i kroppen er ernæringsmæssige mangler, fødevarerreaktioner om vi optager næringsstofferne i maden, kroppens afgiftningsfunktion og vi arbejder med vores fordøjelsessystem, tarmens microbiota og at vores tarmslimhinde styrkes.
Ernæringsterapi bruges til at behandle problemer i kroppens grundlæggende funktioner, feks. i fordøjelsessystemet eller ved at se på hvilke tilbagevendende symptomer kroppen viser.
Ofte er det nedsat organfunktion et sted i kroppen, feks. i fordøjelsessystemet, som kan være en underliggende årsag til symptomer et helt andet sted i kroppen. F.eks. hovedpine, migræne, gigt, astma, overfølsomhed, fødevarerreaktioner m.m.
Det er vigtigt at styrke vores afgiftningsorganer som, lever, tarmen, nyrer, lunger og huden. Ophobning af giftstoffer og affaldsstoffer efter feks. trafikos, pesticider, rengøringsmidler, medicin, alcohol, rygning, kosmetik, plastik-embalage, dårlige fedtstoffer, stress, kan være med til at vores afgiftning i kroppen ikke fungerer optimalt.
Kroppen afgifter sig selv på en helt naturlig vis, men er den overbelastet, kan den styrkes til igen at begynde at afgifte. Det kan gøres ved at tilføre små daglige rutiner, som kan være med til at styrke kroppens afgiftningssystem. Derved kan vi få mere energi, et større overskud, en smukkere hud, et smukkere hår og udstråle mere glød og vitalitet.
Som ernæringsterapeut ses der på:
Om kroppen skal udrenses eller aflastet, ved at udelade visse fødevarer fra kosten, som sukker, mælk, gluten, kød, kaffe mm. Eller om det er en livsstilsændring der skal til, som f.eks. mere søvn, vand, motion, eller måske mere glæde i livet. Måske mangler kroppen næringsstoffer, fibre, enzymer, essentielle fedtstoffereller, vitaminer og mineraler. Det kan også være at vores afgiftning i kroppen skal støttes med forskellige urter, eller kosttilskud.
Som ernæringsterapeut bruger vi bl.a. tallerkenmodellen, som er et af flere forskellig værktøjer, som findes indenfor ernæringsterapien. Tilførslen af næringstoffer sker primært via. kosten, men ernæringsterapi kan også suppleres med kosttilskud og naturmedicin.
Derudover inddrages der også psykiske og følelsesmæssige forhold i ernæringsterapien. Klienten kan ofte ændre de psykiske og følelsesmæssige faktorer, ved hjælp af livsstilsændringer.
Undersøgelser og analyser:
Start altid med at gå til din læge, men har du brug for specielle teste, og sundhedsvæsnet ikke kan hjælpe, kan jeg anbefale en privat klinik i København, som hedder www.nordicclinic.dk. Det kan være nødvendigt med tests ved dyberegående sygdom i feks. i fordøjelsen.
Funktional medicin
I USA er ernæringsterapi kendt under navnet funktional medicin. Det seneste nye indenfor ernæringsterapi hentes hjem igennem deltagelse af konferencedeltagelse og nyt fra den internationelle forskning i ernæring, biokemi og sygdomsbehandling. Se og læs evt mere på www.functionalmedicine.org.
Titlen “ernæringsterapeut” er ikke beskyttet, men betegnelsen “Ernæringsterapeut DET” er et kvalitetsmærke, der angiver, at man gennem et medlemsskab af foreningen Danske Ernæringsterapeuter, lever op til bestemte krav til uddannelse og løbende ajourføring.