Burgerboller

Jeg har længe ledt efter opskriften på nogle gode glutenfrie burgerboller, men jeg har dog ændret lidt i den oprindelig opskrift. Dejen kan bruges til både burgerboller, grovboller, pølsebrød og franskhotdog. Der kan også tilsættes kikærtemel, som giver en ekstra god smag og ekstra fibre.


Grunddej:
60 g hørfrø
50 g solsikkefrø
50 g sesamfrø
50 g græskarkerner

Frøene sættes i blød 1 time med 2½ dl kogende vand.

700 – 800 g glutenfri mel (varierer efter meltype)
30 g fiber husk (blandes i melerne)
5 dl mandelmælk eller vand
2 æg (eller 1 dl vand)
50 g gær
¾ dl olie
2 spsk dadelpuré (hæld vand over dadlerne og blænd til pure)
2 tsk salt
2 dl reven gulerod eller kogte blendede kikærter


Sådan gør du:
Gæren udrøres i den håndvarme væske. De udblødte frø og de resterende ingredienser (hold lidt af melet tilbage, brug kun ca 600 g) kommes i en røremaskine og røres i 10 min. Lad dejen hvile i ca 10 min. (dejen sætter sig og bliver mere fast når den hviler et øjeblik) mærk så på konsistensen, dejen skal have samme konsistens som frikadellefars, og lige akkurat kunne holde faconen til boller, hvis dejen er for tynd bliver de flade, og bliver dejen for tyk bliver bollerne tørre. Hæld nu resten af melet i, hvis nødvendigt, lidt efter lidt mens du rører, til den har den rette konsistens. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse i ca. 30 time.

Tænd ovnen på 200 grader(varmluft). Dejen skal ikke slås ned. Tag dejen op med en våd ske, og form boller eller flutes med hænderne, som du dypper i vand. Der bliver ca. 24 boller fordelt på to plader.

Lad dem hæve yderligere ca 10 min. Burgerbollerne kan evt. dryssses med sesamfrø inden de kommer i ovnen. Bag begge plader samtidig, efter ca 10 min byttes pladerne, så alle boller bliver let gyldne. Bagetid i alt ca. 20 min. Afkøl bollerne på en rist, og komme dem straks derefter i fryseren.