Cøliaki er en kronisk tarmsygdom, hvor madens indhold af gluten ikke tåles. Denne reaktion gør at tyndtarmens fimrehår (villi) nedbrydes. Nedbryders villi, mistes evnen til at optage de vigtige næringsstoffer.

Ved Cøliaki stilles diagnosen med en blodprøve, som der vil vise et forhøjet koncentration af transglutaminase og ved en vævsprøve (biopsi) i tyndtarmen. Hvis gluten udelukkes fra kosten vil slimhinden blive normal igen. Fimrehårene (villis) vokser ud igen og mængden af transglutaminase i blodet falder. Cøliaki regnes for en autoimmun tarmlidelse.

Fortsætter indtagelsen af gluten vil det give komplikationer i form af mangler på vitaminer og mineraler, afkalkning  af knoglerne og øget risiko for kræft i tarmen. Risikoen forsvinder når gluten stoppes med at indtages.

Symptomer på Cøliaki: Oppustet mave, vandige diareé, vægttab, ledsmerter, dårligt humør, meget luft i maven, rumlen i maven og træthed. Symptomerne kan selfølgelig variere fra person til person.

Diæt:
Cøliaki behandles ved at udelukke gluten for kosten, resten af livet. Så undgå gluten, som er et protein i havre, hvede, rug og byg. Havre har dog en anden sammensætning end hvede, rug og byg. Undersøgelser har vist at ren havre (specialfremstillet) kan tåles af personer med cøliaki. Gluten finder i rigtig mange fødevarer, som leverpostej, pølser, middagsretter, slik, frikadeller og i bagværk og i mange andre madvarer. Så kik grundigt på vare deklarationen bag på produktet.

Hold dig fra alt slags hvede:
Bulgur, Gluten, Hvedemel, hvedeprotein, mannagryn, mel, couscous, durummel, emmer, mel, nudler, pasta, fuldkornshvedemel, grahamsmel, hvedefibre, hvedekerner, hvedeklid, rasp, sigtemel, spaghetti, semolina og sigtemel.

Jeg kan anbefale dig at købe bogen, som hedder LowFodMapDiet, hvis du lider af cøliaki eller irritabel tarm. Den vil hjælpe dig til at få din mave i balance igen.