Hvorfor juice-faste?

En juicefaste er med til at befri kroppen for potentielt skadelige stoffer og forbedrer udskillelsesorganernes funktion – dvs. lever, nyrer, lymfesystem, tarmsystem og hud.

Vores krop har hele tiden afgiftningsprocesser i gang. Det er nødvendigt, fordi vi til stadighed udsættes for giftstoffer, dvs. sundhedsskadelige kemikalier, tungmetaller, mikroorganismer og deres giftstoffer. Vores eget stofskifte producerer affaldsstoffer, som kroppen må udskille for at opretholde sundheden, og vi udsættes for mere eller mindre sundhedsskadelige stoffer fra luften, fra maden, fra drikkevarer, fra tandfyldninger, fra hårfarver og fra det tøj vi har på.

De organsystemer der typisk er involveret i afgiftning er lever, galdeblære, tarmsystem, lymfe, nyrer og hud.

Afgiftning er kroppens naturlige proces, med at neutralisere toksiner og forberede dem så de kan udskilles via udrensningsorganerne. Som regel er det dog et skridt frem og et tilbage – for ligeså snart kroppen har elimineret ét toksin, kommer der ligeså hurtigt et nyt til.

Grundlæggende går det ud på at reducere mængden af affaldsstoffer, så kroppen mere effektivt kan klare dem der allerede er i systemet – samt tilføre de næringsstoffer kroppen mangler.

De fleste faster er baseret på teorier om blot at give kroppen ro – men de fleste mennesker mangler så mange næringsstoffer at dette ikke er gavnligt. Derfor anbefaler jeg at juice i stedet og vælge fødevarer som ikke belaster kroppen, men som stadig tilfører kroppen et væld af næringsstoffer.

De fleste vælger et afgiftningsforløb for at bedre helbred og immunforsvar, for at få mere klarhed i hjernen, øge frugtbarheden, for at tabe sig, at sænke blodtrykket eller for at få ekstra energi og vitalitet. Huden bliver renere, afføringen mere regelmæssig og vi bliver mere smidige.

Når du juicer fylder du din krop med næring samtidig med at give den muligheden for at afgifte, reagenerer og fordøjelsen får en tiltrængt pause.

Om vi har brug for udrensning er et kontroversielt emne, for det er ikke en sygdom, og derfor ikke anerkendt blandt almindelige læger.


Fordele ved at juicefaste

 • Reducering af giftstoffer i kroppen.
 • Flottere hud og færrer rynker.
 • Reducering af væskeophobning i kroppen.
 • Bedre immunforsvar.
 • Masser af vitaminer og næring fra frugt og grønt.
 • Fordøjelsen får en pause og ro til at udrense.
 • Ro og afslapning.


En detox-dag beskrevet:

”Juice feasting” er meget populært i USA. Under en ”Juice fest” drikker du 4 liter juice om dagen, og du kan desuden inkludere diverse Super Foods. Hertil kommer vand og eller urtete.

Sørg for at få rigeligt med hvile og ro på dine detox-dage. Hold gerne fri fra arbejde og fokuser på sig selv. Dyrk ikke hård motion, men gå gerne ture i den friske luft og dyrk yoga.

Sørg for at lave en god portion juice (eller smoothie) ad gangen og gem en portion i køleskabet. På den måde bliver du ikke ”overmandet” af sult, for du har altid god næring på køl.

Under selve juicefasten bør du udelukke kosttilskud og urter i pilleform. Men du kan sagtens drikke urteteer, tage probiotika, aloe vera og grønne super foods som spirulina og chlorella. Har du problemer med fordøjelsen kan du starte dagen med at tage et stort glas vand med en 1/2 citron i og lidt himalayasalt dagligt inden morgenmaden.

Hvis du kommer fra en usund ernæring, vil jeg anbefale dig at starte med 3- 10 dage, hvor du starter med at give kroppen en sund og nærende kost.

Kosten består af økologisk kød, fisk, fjerkræ, æg, masser af grøntsager, frugter, tørrede frugter, nødder, bælgfrugter og sunde olier. Du skal undgå – brød, ris, pasta, kartofter, sukker, koffein og nikotin.

Herefter er du klar til at starte på en 3 – 10 dages juice faste.

Efter de 3-10 dages faste skal du langsomt vende din krop til kost igen, det gør du ved at starte med lette salater, supper og frugt de første par dage.

Derefter kan du frit vælge at spise det du syntes gavner din krop, sind og sjæl mest. Det er selfølgelig ok ind i mellem at spise lige hvad du har lyst til, bare husk at din krop skal med på råd i alt du vælger at udsætte dig selv og din krop for.

Sådan gør du:

Drik ca. 3 liter grønsagsjuice om dagen i 3 – 10 dage. Det svarer til 5-6 kg grøntsager pr dag. Og det er vigtiigt at drik ca. 2 liter vand om dagen. Brug alle former for grøntsager og brug lidt frugt til at søde juicen med.

Du kan evt. se filmen Fat, Sick & Nearly Dead og blive inspireret.

Min egne erfaringer på min 10 dages juice faste.

De tre første dage kæmpede jeg allerede imod min hjerne, alle tankerne, lysten til MAD.

Hvis tankerne tager over, kan jeg kun anbefale at gå i seng ;-). Så husk at være stolt når du har klaret de 3 første dage.

Det er nemlig de 3 første dage er de værste, her kan man ha frygtelig hovedpine, kvalme, træthed og utilpashed, det er pga. udrensning, det er detoxing (giftstoffer) der forlader kroppen og kommer ud af systemet. Man kan komme til at lugte af sved eller få dårlig ånde. Det er nogle af de måde kroppen udskiller giftatofferne fra kroppen.

Jeg havde fantasier om mad og kæmpede imod cravings. Men som sagt er de efter de tre første dage de væste, derefter går alt ting som regel nemmere. Drik vand, vand og mere vand, det skylder toxinerne ud af kroppen. Drik gerne en liter hver morgen.

Det er også vigtigt at dyrke motion, eller bare gå nogle lange ture, sveden transporterer toxinerne/giftstofferne hurtigere ud af kroppen.

Det er også en god ide at tørbørste kroppen inden du går i bad og afslutte med en kold skylle. Huden er vores største udrense organ. Det kan også være en ide at rense tarmen, ved at lave tarmskyldninger undervejs.

Her er flere muligheder for at hjælpe kroppen med at udrense.

 • Kosten
 • Sauna
 • Infrarød sauna
 • Tørbørstning af kroppen
 • Veksel bade/kold skylle
 • Motion/lange gåture
 • Søvn
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *