Flødeboller

Jeg er vild med at lave flødeboller

 

Der er ikke noget bedre end friske hjemmelavede flødeboller. Jeg syntes det er et helt vildt hyggeligt lille projekt, hvor jeg kan få lov at udfolde min kreativitet. 

På instagram følger jeg et firma der hedder Kagetid.dk, de har lige lavet en online bageklub, som hedder klub kagetid. Jeg har siden jeg startede med at lave flødeboller været udfordret med, at få lavet flødebolle skummet korrekt. Når flødebolleskummet er pisket korrekt, kan jeg nemlig dyppe flødebollen ned i chokoladen uden at skummet falder af. 

Tilfældigt en dag på Instagram falder jeg over et opslag fra kagetid, hvor de deler et billede af de fineste hjemmelavede flødeboller. De fortæller, at jeg i deres online kageklub kan få hjælp, step by step til hvordan jeg laver flødeboller. Derfor blev jeg inspireret til, at melde mig ind i deres online bageklub.

I mit  medlemskab i bageklubben får jeg hver måned en opskrift på en spændende kage, plus en video hvor Liv viser skridt for skridt viser hvordan kagen bages. Der er så meget ny inspiration at hente og jeg syntes det er et mega fedt koncept for en amatør bager som mig.

Forskellige bunde til flødeboller

Når jeg laver flødebollebunde, laver jeg enten kiksebunde, marcipan eller kransekage bunde. Nedestående opskrift på kiksebunde smager helt vildt godt og er mine favorit flødebolle bunde. 

Når jeg laver bundene bager jeg altid 60 bunde af gangen nu jeg er igang. Når jeg har bagt bundene putter jeg dem i fryseren, så er det nemt lige, at tage bundene ud når jeg en dag får lyst til at lave flødeboller.
 

Kiksebunde


Du skal bruge:

200g stuetempereret smør
1 æg
1 tsk. flagesalt
40g kakaonibs
120g flormelis
380g kagehvedemel
1 spsk. Vaniljesukker
8g bagepulver

Alle ingredienser puttes i en skål undtagen ægget, som tilsættes til sidst. Det er ægget der skal samle dejen, er dejen for tør så tilsæt evt. et æg mere. Dejen må ikke røres for meget. Når dejen er samlet tryk den flad på et stykke bagepapir, derefter lægges dejen på køl i ½ -1 time. Dejen kan også laves dagen inden. Del dejen i 4 lige store stykker, put et stykke dej i hver sin frysepose, tryk det fladt ud i fryseposen og læg det derefter ind i køleskabet til dagen efter.

Har du for meget dej kan det bare fryses ned og bages senere. Jeg lavede bunde af alt dejen, bagte dem og puttede de resterende bunde i fryseren, som jeg ikke skulle bruge. Husk at bundene skal være kølet helt ned inden de fryses, ellers mister de sprødheden. 

Alle bundene stikkes derefter ud med runde cirkler (3,5 cm) lægges på bagepapir og ind i ovnen.

Kiksebundene bages på 180 grader ved varmluft i Ca. 10-12 min (varierer alt efter ovn) indtil de er let gyldne.

Marcipan bunde (25 bunde)

Sådan gør du:

  • 200g marcipan
  • 30g flormelis

Tænd ovnen på 200g varmluft.

Rul marcipan ud i flormelis og udstik 20-25 bunde.

Bag dem 5-7 min indtil de bliver let gyldne. Tag dem ud selv om de ikke ser helt bagte ud, mine bunde fik ca. 6 minutter. Hold godt øje med bundene så de ikke får for meget og bliver overbagte/hårde.

Tag bundene ud og lad dem køle af, kom dem evt. i fryseren hvis de skal køle hurtigere ned.


Bundene kan også laves med ren marcipan

Kransekagebunde (20-25 bunde) 

Sådan gør du:

  • 60g æggehvider
  • 80g hvidt sukker
  • 200g rå marcipan

Tænd ovnen på 200g varmluft.

Sprøjt kransekagebundene ud på et stykke bagepapir i den størrelse du ønsker flødebollebundene.

Bag dem 5-8 min ved 200g indtil de bliver let gyldne. Tag dem herefter ud og lad dem køle af, kom dem evt. i fryseren hvis de skal køle hurtigere ned.

Flødebolleskum (25 flødeboller)

Sukkerlage, du skal bruge:

  • 250g sukker
  • 100g glukose sirup
  • 30g vand

Start med at lave sukkerlagen, vej ingredienserne op i en gryde, sæt det over på blusset. Når temperaturen i gryden når 112 grader, starter du med at piske skummet til flødebollerne. Når temperaturen på sukkerlagen når 117g SKAL den tages af varmen, det er MEGET VIGTIGT. Sukkerlagen må gerne koge. 

Imens sukkerlagen koger, begynder du at lave flødebolleskummet.

Flødebolleskum – Vanilje

Du skal bruge:

  • 100g pasteuriserede æggehvider (stuetemperatur) 
  • 2 spsk. sukker (20g)

Start med at piske æggehviderne luftige og tilsæt derefter sukkeret. Når sukkerlagen er (117g) tilsættes det i en tynd stråle op i røre skålen til æggehviderne. Sukkerlagen skal “boble af” inden den tilsættes æggehvidemassen. Det kræver tålmodighed og tager ca. 20 min før flødebolleskummet er færdigt. Skummet må ikke være blødt, det er først helt færdigt når det har tydelige faste spiser. Det skal sidde helt fast på piskeriset og bankes af tilsidst. 

Til sidst tilsættes 1/2 vaniljestang eller 1 1/2 spsk. Vaniljepulver, som vendes rundt i skummet.

Kom flødebolleskummet op i en sprøjtepose med en rund tyl og sprøjt blødebollerne på de afkølede marcipanbunde. Bundene må IKKE være varme, så falder flødebolle skummet sammen. 

Bruger du ikke en tyl til at sprøjte flødebolle skummet op med, vil flødebollerne blive spidse og derfor have nemmere ved at vælte. Derfor er det godt at bruge en tyl. 

Chokolade overtræk til flødeboller

Når skummet er sprøjtet op på bundene, skal chokoladen nu tempereres. Dette gøres for at få et blank chokolade overtræk med knæk i. 

Tag min. 400g chokolade knapper (gerne 800g).

Put den i en skål, til mikrobølgeovnen.

Tilsæt 40g kakao smør (Chokoladen er nemmere at styre med kakaosmør i). Den  tilsatte mængde af kakaosmør må ikke overstige 10% af den samlede mængde. 

Giv chokoladen 1 min. i mikrobølgeovnen ved 850watt. 

Rør derefter godt rundt i chokoladen og mål temperaturen med et chokolade termometer.

Varm chokoladen op igen max. 30 sek. af gangen, tag temperatur.

Temperaturen på chokoladen må IKKE overstige 32 grader.

MAX 34 grader, hvis den bliver varmere, duer chokoladen ikke mere.


At lave en chokolade temperering, kræver masser af tid, tålmodighed, bevægelse og den perfekte temperatur. Er der små klumper, så vil det smelte, med tålmodighed og bevægelse. 

Hæld den tempererede chokolade ned i en krus, hvor flødebollen kan dyppes ned i. Dyp flødebollen ned og træk langsomt op. Arbejd hurtigt, da temperaturen på chokoladen hurtigt daler og chokoladen vil blive tykkere. 

Pynt:

Stå klar med pynt til flødebollerne da chokoladen tørrer hurtigt. De må ikke være helt våde når pyntet tilsættes og bliver chokoladen for tør, falder pynten af igen.

Det er kun fantasien der sætter grænser for hvordan flødebollerne kan pyntes. Jeg har lige været på et flødebolle kursus, hvor de ristede kokosmel i ovnen, så farven blev lidt mere gylden. Det var så flot. En ide er også at smelte lidt karamel chokolade, tage en ske og lave en slags striber hen over flødebollen. Der kan bruges alle former for kage pynt, og glimmer. 

 

Jeg håber, jeg kan være med til at inspirerer dig til, at prøve at lave flødeboller. Det kræver noget øvelse, men efter et par gange bliver det nemmere. Mine børn syntes det er hyggeligt at være med til at lave flødeboller, især når de skal spises…

Nisse hue – flødeboller

Jeg følger som sagt kagetid.dk og en dag her op til jul, havde de lagt billeder ud, af deres nissehue flødeboller. Det inspirerede mig til at prøve at lave dem selv! Opskriften og fremgangsmåden fandt jeg inde i deres Klub Kagetid. Nissehue flødebollerne har jeg lavet i en silikone flødebolleform, som jeg har købt igennem kagetid.   

 

Ønsker du inspiration til at bage flere søde sager, så kan du finde mine opskrifter lige her!

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *