,

Slip din sukkertrang

Har du trang til søde sager?

Sukker indeholder ingen vitaminer og mineraler og sukker kaldes i populær tale for tomme kalorier. Sukker indeholder kun energi og bidrager altså kun kroppen med tomme kalorier uden nogen form for næringsstoffer. Hvis din mad indeholder for mange tomme kalorier, så optager de også pladsen for de sunde madvarer. Derfor kan et højt indtag af sukker gøre, at det daglige behov for vitaminer og mineraler ikke kan blive dækket.

Et højt sukkerindtag er forbundet med vægtøgning, tidlig aldring, insulinresistens og øget risiko for sygdomme som fedme, type II – diabetes, hjertekarsygdomme og demenslidelser. Et konstant forhøjet indhold af glukose i blodet kan være medvirkende til senfølger, som blindhed, nyresvigt og åreforkalkning.

Symptomer ved et for højt blodsukker kan være, træthed, kvalme, øget tørst, øget vandladningstrang, evig sult, lyst til noget sødt, overvægt, søvnapnø, forværring at inflammatoriske lidelser og smerter i kroppen o.s.v.

Det første du kan starte med, for at minimere dit sukkerindtag, er at få ryddet det ud af dine køkkenskabe. Ud med slik, chips, og søde sager, kik varedeklarationerne bag på dine fødevarer igennem og tjek hvor meget sukker hvert produkt indeholder. Starter ingredienslisten med sukker, er det sukker der er mest af i produktet.

De første dage kan sukkertrangen være hård og det kan være svært at modstå sukkerfristelser. Men sukkertrangen forsvinder lidt efter lidt, der vil normalt gå ca. 3 dage før den værste sukkertrang har sluppet sit tag i dig.

Det anbefales det at madens indhold af sukker, kun svarer til 10% af kostens energiindhold. Der anbefales højest et dagligt indtag på 30g sukker for børn, 55g sukker for kvinder og max. 70g sukker pr. dag for mænd.


Minimer sukker i kosten:

# Hold dig fra sukkerholdige drikkevarer
# Forarbejdede fødevarer, de indeholder ofte meget sukker
# Frugtsaft, indeholder også meget sukker
# Slik, begræns dig forbrug
# Skær ned på cookies/kager, hvor der ofte er meget tilsat sukker
# Spis ikke frugt på dåse, men spis friske frugter i stedetfor
# Undgå tørrede frugter
# Drik vand, du kan tilsætte smag til vandet med citron, tørrede kanelstænger, bær o.s.v.

HUSK: At læse varedeklarationen på den vare du ønsker at købe. Ofte bliver sukker “gemt” under andre navne som majssirup, glucose, dextrose, sirup, fructose, glucose, rørsukker saccharose, råsukker, majssirup og alle ord der ender på ose. Honning, organisk rørsukker og kokos sukker og agave sirup, hører også ind under sukker.


Stabilt blodsukker:

Der kræves et stabilt blodsukker for at føle sig mæt, have en god energi og føle sig veloplagt. Hvis blodsukkeret stiger meget hurtigt og bliver højt, bliver mange rastløse, nervøse og speedede. Børn bliver let støjende og hyperaktive. Falder blodsukkeret hurtigt og for langt ned, vender det til tung træthed og irritabilitet. Med et stabilt blodsukker har du højt energiniveau hele dagen. Med svingende blodsukker er du skiftevis overstadig eller dødtræt. Læs mere om blodsukker og insulinresistens her.

Det er vigtigt at minimere crawings efter sukker og søde sager, det gør du ved at holde blodsukkeret stabilt. En god ide er at indtage 3 daglige måltider, som alle indeholder fibre, protein og godt fedt. Det vil hjælpe de fleste til at skabe et stabilt blodsukker. Her kommer jeg med nogle forslag til, hvad du kan gøre for at holde dit blodsukker stabilt.

# Start dagen med at presse en citrus frugt i vand (brug et sugerør).
# Spring aldrig morgenmaden over
# Spis 3 hovedmåltider, for at holde blodsukkeret stabilt
# Spis masser af grøntsager
# Skift sukkeret ud med frugt, men helst bær
# Spis flere proteiner, fibre og sundt fedt, som øger mæthedsfornemmelse og stabilisere blodsukkeret
# Skær ned på kulhydraterne, da et stort indtag af kulhydrater øger blodsukkeret.
# Spis fedtholdige fødevarer mandler, nødder, kerner
# Lav en sund dresseng til din salat, sunde olier
# Steg din mad i smør eller kokosolie
# Drik 2 l. vand dagligt
# Minimer indtag af kaffe og andre stimulanser, da de også har en indflydelse på blodsukkeret
# Kanel, fibre, omega 3 og træning kan være med til at stabilisere blodsukkeret


4 Faktorer der er med til stabiliserer dit blodsukker:

  1. Minimer stress
  2. Få en god nattesøvn
  3. Kom ud i naturen/motion
  4. Få dagslys
  5. Få nok væske


Kosttilskud:
Kosttilskud, der kan være med til at skabilisere dit blodsukker er Chrom (Berthelsen) og magnesium.


Få et godt forhold til sukker:

Det er især vigtigt at få et godt forhold til sukker, hvis du har et stort forbrug af sukker, altså en stor sukkertrang. Det er vigtigt at du trapper ned på dit sukkerforbrug og det hjælper ofte ikke at forbyde sig selv sukker, ved forbud, bliver sukkertrangen ofte forstærket. Det handler om at lære at håndtere sin sukkertrang på en god måde. Find en anden måde at få tilfredsstillet din søde tand på, som er et sundere valg for din krop.

Begynd at lave alternativer til det du savner, er det kager, bag kager uden sukker, er det bounty, bag dem selv o.s.v. Med tiden vil du mærke hvor godt du har det uden sukker og med tiden vil du slet ikke tænke på sukker mere. Har du nogle former for psykiske problemer vil jeg anbefale dig NUL sukker.

I stedet for sukker i opskrifter, kan du prøve ting som kanel, muskatnød, mandel ekstrakt, vaniljepulver, ingefær eller citron. Dadler er også rigtig gode til at søde med i bagværk, men pas på ikke at få for mange, især hvis du skal tabe dig. Der findes så mange forskellige opskrifter på sødt og kager der nærmest smager syndige. Jeg kan især anbefale bogen, det søde liv. Der er et hav af opskrifter i uden sukker og med masser af sundhed og nydelse i.

Der er ingen er siger at vi aldrig må indtage sukker igen, det bestemmer vi heldigvis selv. Mærk efter hvad der sker i kroppen når sukkeret er ude, brug ca. 2 mdr. på at mærke efter hvad der sker i din krop, når du minimerer dit sukkerforbrug. Derefter kan du selv vurdere om sukkeret skal lukkes ind i dit liv igen.

Sørg for at holde blodsukkeret stabilt, som skal ligge på 4,4 – 6,7.


Min egen sukkertrang:

For mig virker det, at jeg slet ikke har sukker/slik i mit hus, jeg køber det når jeg skal bruge det. Når jeg ikke har slik/chokolade i huset, så behøver jeg ikke bruge min energi på at tænke på det hvis jeg får lyst til noget sødt. Jeg var i min fortid meget afhængig af sukker, så det har været svært at undvære det og det tog lang tid før jeg vare ude af mit høje sukkerforbrug. Jeg brugte ofte sukker til at dulme mine følelser med, var jeg ked af det blev, blev følelserne dulmet væk med sukker.

Hvis jeg idag får lyst til sukker er det stadig p.g.a. følelser, men jeg har lært mig selv, at blive i følelsen, mærke mine følelser i stedet for at dulme dem væk. Jeg kan også “falde i” hvis jeg keder mig, som jeg heldigvis sjældent gør. Så idag spiser jeg meget sjældent sukker, men jeg er ikke fanatiker. Jeg mærker hurtigt en virkning på min krop og mit sind, hvis jeg indtager for meget sukker og den pris vil jeg ikke “betale”. Det bedste for mig ville være at udelukke sukker 100% fra min liv.

Når jeg idag køber chokolade/slik, køber jeg kun noget af høj kvalitet også NYDER jeg det. Jeg har 4 børn, så hvis jeg en dag skulle få en meget stor lyst til chokolade, sørger jeg for at spise det når de er hjemme. Det gør nemlig, at jeg bliver fri for at spise en hel plade chokoladeselv, da der ikke er ret meget chokolade til 5 personer i en plade chokolade.

Hvis jeg får crawings imellem mine hovedmåltider, spiser jeg ofte granatæblekerner, blåbær, pærer, æbler med kanel, mandler, hasselnødder, valnødder og cashew nødder. Jeg sørger også for at indtage en masse fibre, som giver en god mæthedsfølelse og sætter gang i fordøjelsen. Jeg bruger ofte 3 forskellige fibre, som jeg roterer, det er kværnede hørfrø, chiafrø og hybenpulver. Jeg indtager også omega-3 fedtsyrer, som også er med til at stabilisere mit blodsukker.

Jeg håber dette indlæg har givet dig lidt inspiration til hvordan du kan håndtere din sukkertrang.

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *