Hvorfor morgenmad ?

Morgenmad, er dagens vigtigste måltid

Er der et måltid du ikke skal springe over er det din morgenmad. Morgenmaden skal være sund og varierende og samtidig være med til at skabe et stabilt blodsukker i kroppen. Et stabilt blodsukker er med til at gøre at du føler dig mæt i længere tid, bedre koncentration, overskud, stabilt humør, mere energi og mental klarhed.

Hvis morgenmaden ef fyldt med sukker og hurtige kulhydrater, som hvidt brød, ost, marmelade og forarbejdede morgenmadsprodukter falder blodsukkeret ofte hurtigt og sulten melder sig hurtigt igen. Så hvis blodsukkeret ikke holdes stabilt fra morgenstunden, spiser vi ofte mere i løbet af dagen.

Vi lever idag i en travl hverdag, men prøv alligevel at prioritere din morgenmad, som dagens vigtigste måltid. Der findes så mange hurtige/nemme måder at få indtaget morgenmaden på, så du føler dig mæt hele formiddagen. Prioter morgenmaden i et par uger og mærk efter i kroppen hvordan du får det af at spise protein, sunde fedtstoffer og de komplekse kulhydrater.

Hvis vi ikke spiser morgenmad, kan det resultere i et lavere indtag af næringsstoffer, som kan føre til bl.a. koncentrationsbesvær, dårlig indlæring, vægtforøgelse, ustabilt blodsukker og større trang til søde og usunde sager.

 

Et sund morgenmåltid, som skaber et stabilt blodsukker får du et ved at spise:

# Proteiner af en god kvalitet, proteiner får du bl.a. fra æg, syrnede mælkeprodukter, mandler, nødder, frø, linser, bønner, fisk og fjerkræ. Protein er med til at øge mæthedsfornemmelsen.

# Sunde fedtstoffer, får du fra avocado, hørfrø, sesamfrø, jordnøddesmør, solsikkefrø, mandel, hasselnødder, valnødder, cashewnødder, pinjekerner, macadamia, oliven, græskarkerner, kokosolie og koldpressede olier.

# Komplekse kulhydrater, får du fra bær, frugt, brune ris, havregryn, fuldkornsbrød, kostfibre og grøntsager, gerne i alle regnbuens farver, som vil være med til at forbedre den generelle kost kvalitet.

Udeluk sukker, fra morgenmaden, da der ingen næringsstoffer findes i sukker og sukker kun er medvirkende til at skabe et ustabilt blodsukkere. Ved et stort forbrug af sukker øges trangen til søde sager yderligere. Start med at skære ned på sukkeret og vend dig til at maden ikke behøver at smage så sødt. Det skulle gerne gøre at du på længere sigt afvænnes fra at indtage sukker helt. Brug i stedet tørret frugt, som b.l.a. rosiner, dadler, abrikoser eller morbær til at søde din morgenmad med. Der er også mulighed for at bruge stevia – som er et naturligt sødemiddel.

 

Ideer til morgenmad kan være:

# Smoothie, med avocado og spinat/grønkål
# Grøntsagsjuice
# Greenies
# Omelet, med grøntsager
# Scrabled eggs, spejlæg eller æg tilberedt i ovnen
# Chiagrød, med bær
# Bananpandekager med bær
# Quinoagrød, med frugt
# Glutenfri havregrød
# Grød med frugt og nødder
# Blåbær yoghurt
# Glutenfrie boller med hjemmelavet syltetøj af skovbær
# Søndags brunch
#En rest fra aftensmaden dagen forinden

For at gøre morgenmaden nem, er et godt tip, at lave noget ekstra aftensmad, så har du en hurtig og nem morgenmad til dagen efter. Sørg for at gøre morgenmaden til det vigtigste måltid på dagen og du vil få en god start på din dag, og mærke hvordan din energi, overskud og humør stiger.

Som “pynt” kan du f.eks. bruge, glutenfri müsli, chiafrø, forskellige blandinger med nødder og kerner, blåbær, hindbær, granatæblekerner eller jordbær. Kanel, som er et sundt krydderi som kan være med til at skabe et stabilt blodsukker. Kanel har et højt indhold af antioxidanter, som har en sundhedsfremmende virkning i kroppen.

I den kommende tid vil jeg lægge forskellige morgenmadopskrifter op på min blog med ideer til morgenmad.

 

 

 

 

 

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *