Sodavand

Min afhængighed af Coca Cola.

Vi skal del del år tilbage, jeg var frisør og havde min egen salon inde i Århus. Jeg husker tydligt hvor afhængig jeg var af Coca Cola light. Og selfølgelig skulle det være en light, så tog jeg jo ikke på i vægt. YEAH right….Højdepunket på min dagligdag var  at komme hen til bageren efter min Coca Cola Light.

Tilbage i 2008, da jeg begyndte min egen livsstilsændring opsøgte jeg en alternativ behandler, som hedder Frederick Damore, han er uddannet Holistic Health Doctor. Det første jeg sagde, da jeg trådte ind af døren i hans konsultation var “du RØRER ikke min Coca Cola”, alt andet er jeg villig til at ændre. Da jeg gik ud af konsultationen, hældte jeg min Coca Cola ud og jeg har siden da ikke rørt en Coca Cola.

Det eneste han gjorde var at holde Colaen op tippe den lidt også spurgte han mig, tror du det her sorte stads gør noget godt i din krop? Omkring dine organer, hjertet og i hjernen. Tror du dette klistrede sorte sukkerstads, gør noget godt for din krop? Og derefter kvittede jeg Colaen, det var ret vildt…

For Colaen gør jo ikke noget godt for vores organisme. Jeg har tit undret mig i børnehaven, til spis-sammen arrangementer, hvor den ene 1 1/2 liter cola efter den anden bliver hevet op på bordet. Der er små børn fra 2 år der bliver tilbudt Cola? Jeg har også flere gange været til fester hvor folk syntes jeg er “underlig”, fordi mine børn ikke drikker Cola/sodavand.

Mine børn kan slet ikke lide sodavand, når de ikke får tilbudt sodavand, så savner de det jo heller ikke. Men er vi ude og en af børnene ønsker en sodavand er det selfølgelig ok, det er nok ikke den ene sodavand, de får det dårligt af. Ofte drikker de også kun et par slurker, så gider de ikke drikke mere. De syntes det er noget sødt stads. Ofte medbringer jeg selv noget ren æblesaft fra Vogel, det er vi alle sammen helt vilde med, men ellers drikker vi kun vand herhjemme.

Sodavand og læskedrikke indeholder rigtig meget sukker og ingen næringsstoffer. Jeg syntes det er helt unødvendigt at give det til små børn. Der skal heller ikke så meget sukker i kroppen, før det optager pladsen for rigtig mad.

Som sagt så er sukkerholdige drikkevarer også single-største bidragyder til tilsat sukker i vores kost. Et øget forbrug øger risikoen for type II diabetes, hjertesygdomme og andre sundhedsproblemer. Eksperter er enige om, at stigende sukkerholdig drik forbrug har været en væsentlig bidragyder til fedme, da kroppen får en masse ‘tomme kalorier’.

Danskerne spiser og drikker i gennemsnit 20 kilo sukker om året. I en halv liter cola er der 54 g sukker, og det er næsten det anbefalede daglige indtag af sukker for et voksent menneske. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man kun drikker en halv liter sodavand om ugen.

 

IMG_1112-1024x683

 

Se her, hvad der sker i din krop, når du overfalder den med en cola.

10 min.:
I løbet af de første 10 min. rammer 25 sukkerknalder dit system. Det er næsten 100 pct. af det anbefalede daglige sukkerindtag.

20 min.:
Inden for 20 min. stiger dit blodtryk kraftigt. hvis der bliver spist mad ved siden af, omdannes denne til fedt, da kroppen forbrænder de hurtige kulhydrater fra colaen.

40 min.:
Inden for 40 min. optages koffeinen i kroppen, og dine pupiller udvides, dit blodtryk stiger, og din lever dumper mere sukker i blodbanerne.

45 min.:
Omkring 45 min. efter øges din krops dopaminproduktion, hvilket stimulerer nydelsescentret i hjernen. Samme fysiske reaktion som ved heroin.

60 min.:
Efter 60 min. vil du begynde at få sukkerchok. Det kan resultere i en trang til endnu mere sukker og dermed endnu flere tomme kalorier.

Sodavand har også vist sig at være en af de væsentligste kilder til huller i tænderne, og det gælder for alle aldre. Syre og syreholdige biprodukter fra sukker i sodavand gør tandemaljen blød og medvirker til dannelsen af huller. I ekstreme tilfælde kan blød tandemalje i kombination med forkert tandbørstning, at man skærer tænder eller andet føre til tab af tænder.

Hvad du kan gøre
Børn, unge og voksne kan alle drage fordel af at mindske indtaget af sodavand og lytte til vejledning fra tandplejere. Her er nogle trin, du kan tage:

  • Erstat forskellige drikkevarer: Fyld køleskabet op med drikkevarer med mindre sukker- og syreindhold, som vand og 100 % frugtjuice. Drik dem selv og sørg for at opfordre dine børn til at gøre det samme.
  • Skyl med vand: Når du har drukket sodavand, så skyl munden med vand for at fjerne rester, der ellers kan forlænge tandemaljens udsættelse for syre.

 

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *